Okrągły i podłużny, biały i razowy, z foremki, na zakwasie i z chrupiąca skórką. Chleb, bo o nim mowa jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Stanowi podstawowy składnik niejednego śniadania, towarzyszy nam także podczas rodzinnych obiadów i kolacji i dlatego też doczekał się swojego święta. Światowy Dzień Chleba obchodzony jest 16 października. Święto to zostało ustanowione przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji uczniowie klasy trzeciej podczas poniedziałkowych lekcji rozmawiali o początkach rolnictwa i pierwszych chlebach. Obejrzeli film „Od ziarenka do bochenka” , a następnie omówili etapy powstawania chleba oraz pracę ludzi różnych zawodów zaangażowanych w wypiek chleba. Zapoznali się z licznymi przysłowiami o chlebie i roli. Jednak najbardziej wyczekiwanym przez dzieci momentem była degustacja różnego rodzaju chleba przyniesionego przez uczniów. Mieli oni możliwość degustacji pieczywa kupionego w piekarniach ,jak również upieczonego specjalnie na tą okazję przez ich mamy i babcie. Świeży chleb z chrupiącą skórką bardzo smakował nie tylko uczniom, ale również nauczycielom i pracownikom. Mamy nadzieję, że Święto Chleba w naszej szkole na dobre zagości i będzie odbywać się co rok.
Święto chleba w klasie trzeciej
Archiwum