Marzanna Siedlisko Folkloru Hotel i Restauracja - celem wycieczki pierwszoklasistów
W dniach 18-24 listopada 2019 roku w Polsce organizowany jest dwunasty Światowy Tydzień Przedsiębiorczości, obchodzony jednocześnie w 160 krajach świata. Ponieważ w poprzednich latach nasi uczniowie realizowali ogólnopolski program "Bezpieczne wędrówki od Grosika do Złotówki" dlatego Fundacja Młodzieżowej Przedsiębiorczości zaprosiła nas do udziału w programie "Otwarta firma".
W dniu 18 listopada uczniowie klasy pierwszej zwiedzali Marzanna Siedlisko Folkloru Hotel i Restauracja, gdzie poznawali różnorodne zawody oraz zasady funkcjonowania tego zakładu pracy. Na początku Pani manager Aneta, oprowadziła nas po restauracji tłumacząc dzieciom, jak nazywają się poszczególne stanowiska pracy oraz opowiadając, czym zajmuje się na co dzień. Zadania kucharza przybliżył nam pan Sylwek opisując drogę produktu, jaką pokonuje zanim trafi do nas na stół, jako gotowe danie do spożycia, zaś o pracy kelnerki opowiedziała pani Ula. Oglądając restauracyjne menu, a także asortyment potraw i napojów oferowanych przez lokal gastronomiczny, zwróciliśmy uwagę, że w głównej mierze serwowane jest tradycyjne polskie jedzenie, z którego słynie ten lokal.
Podczas pobytu w Marzanna Siedlisko Folkloru Hotel i Restauracja mieliśmy też okazję zobaczyć, jak wygląda sala weselna, wspólnie szukaliśmy odpowiedzi na pytanie - dlaczego drzwi prowadzące na kuchnię otwierają się wahadłowo. Kolejnym punktem naszej wycieczki był hotel, po którym oprowadziła nas przesympatyczna recepcjonista pani Ania. Dzieci mogły obejrzeć pokoje dla gości, a także zobaczyć jak prezentuje się jeden z dwóch apartamentów. Gwoździem programu, który sprawił, że dzieci wpatrywały się w naszą przewodniczkę z niemym zachwytem, był pokaz składania ręczników w łabędzie lub słonie. Wspólnie z panią Anią odkrywaliśmy także tajemnice niezliczonych półek i szufladek ukrytych w niezbędnym do sprawnej pracy - wózku hotelowym. Po powrocie do restauracji czekała na nas niespodzianka - zostaliśmy zaproszeni na poczęstunek, a dodatkowo każde dziecko otrzymało drobny upominek oraz pyszną szarlotkę, którą zjedliśmy po powrocie do szkoły.
Serdecznie dziękujemy właścicielom oraz pani Anecie za możliwość zwiedzenia obiektów oraz przygotowaną niespodziankę. Pracownikom zaś za wyrozumiałość i cierpliwość oraz ciepłe przyjęcie. O tym, że dzieciom bardzo podobał się ten wyjazd świadczą nasze zdjęcia.